InStore

Sinagoga doo Sombor, veleprodaja i maloprodaja prehrambene robe, za prvih šest meseci 2022. godine,

ostvarila je prihod od četiri milijarde dinara, što je povećanje od 25% u odnosu na isti period 2021. godine.

Kako navode iz kompanije, rast je ostvaren najviše zahvaljujući maloprodaji (+24%), uvozu ambalažnih papira i prodaji transportne i komercijalne ambalaže (+65%) i veleprodaji (+17%).

Ostvarena dobit je pratila rast prihoda i, takođe, veća je od proslogodišnje za 22%.

Zbog veoma velikog skoka cena ambalažnih papira i ambalaže, ostvareno je veliko povećanje prihoda od tog segmenta prodaje, iako i dalje učestvuje u ukupnim prihodima sa oko 15%. Rast u veleprodaji je ostvaren stalnim širenjem mreže kupaca na celoj teritoriji Srbije. A, rast u maloprodaji je postignut, najvećim delom, otvaranjem novih objekata, ali je ostvaren i realan rast od 10%, saopštili su iz kompanije.

Dalje dodaju da je uticaj rasta cena na povećanje prihoda evidentan, ali ističu i da svako novo povećanje cena ne doprinosi povećanju prodaje, s obzirom da rast ličnih primanja ne prati cenovni rast, kao i da sve veći deo povećanih plata potrošači troše na izmirenje obaveza i plaćanja koja ne spadaju u ličnu potrošnju.
  
U drugom polugodištu projektujemo rast na nešto nižem nivou, najviše zbog neizvesnog kretanja cena energenata, ali verujemo da povećanje prihoda neće biti ispod 15%, najavaili su iz trgovačkog lanca Sinagoga.